Wereldmuziek

kedou

kedou

Wereldmuziek is eigenlijk een containerbegrip, er kan van alles onder vallen van “klassieke” Iraanse muziek tot en met Afropop. Tijdens onze reizen kwam ik natuurlijk hele bijzondere muziek tegen, ik ben dat steeds meer gaan verzamelen. Ik merkte ook steeds vaker hoe sterk muziek “verbroedert en verzustert”. En het aardige is dat ik nog regelmatig prachtige nieuwe en onbekende muzikale pareltjes in de wereldmuziek tegenkom.

In 2008 zag en hoorde ik deze sympathieke Touareggroep uit Mali tijdens het Afrikafestival in Hertme. Terakaft werd opgericht door Kedou en Diara, beiden componisten en gitaristen van het eerste uur bij de beroemde Touareggroep Tinariwen. Ik heb na afloop nog even in slecht Frans staan praten met de boomlange Kedou, in Mali is zijn bijnaam Khiway, wat “reus” betekent!

1381928524Ncheikhlo__3_

Cheikh Lô

Of in 2012 toen ik heel erg genoot van het fantastische optreden van de Senegalese Cheikh Lô met zijn band (zie foto) in het Utrechtse Rasa, in mijn ogen het beste wereldmuziek podium van Nederland!

Mahmoud Ahmed

 

 

Mahmoud Ahmed

Zomer 2015 genoot ik van de legendarische Ethiopische zanger Mahmoud Ahmed. De kans dat hij gezien zijn leeftijd (74 in 2015) nog eens te zien is klein! En dat natuurlijk tijdens het Afrikafestival in Hertme dat Rob Lokin en zijn mede vrijwilligers al jaren organiseren!

Reacties zijn gesloten.