Ali Farka Touré en Toumani Diabaté

In het eerste uur van El Mundo heeft onze trouwe huisdichter Michel Martinus zich deze keer laten inspireren door de bijzondere muziek van de in 2006 overleden Malinese blues muzikant Ali Farka Touré en de beroemde koraspeler Toumani Diabaté (zie foto)!

Ali Farka Touré staat bekend als de Afrikaanse John Lee Hooker omdat hij de eerste Afrikaanse blues muzikant was die op het hele continent bekend werd. Hij brak in 1994 wereldwijd door met het album Talking Timbuktu waarvoor hij een Grammy Award kreeg, en waarop hij samenwerkte met Ry Cooder. In 2004 werd Touré burgemeester van Niafunké. Op eigen kosten liet hij de wegen opknappen en riolering aanleggen.

Ali overleed op 66-jarige leeftijd aan botkanker. Toumani Diabaté, is al decennialang een van de belangrijkste West-Afrikaanse muzikanten. Toumani ziet het als zijn taak om te communiceren tussen verschillende mensen en culturen. Hiervoor gebruikt hij de kora, de 21-snarige harp bestaande uit een kalebas en een lange hals. De samenwerking tussen deze twee kwam tot uiting in het album The Heart of the moon, waarvoor ze beiden een Grammy Award kregen!