Orchestre International du Vetex

Donderdagavond 22 maart startte het Orchestre International du Vetex hun Nederlandse toer in de Catharinakapel in Harderwijk. Een helaas maar half gevulde zaal raakte spontaan aan het swingen tijdens het spetterende optreden van deze heerlijke Balkanfeestband. Orchestre International du Vetex is een negentienkoppige Frans-Belgische fanfare onder de bezielde leiding van trompettist Thomas Morzewski.

Het orkest, met leden van Va Fan Fahre en Think of One, blaast al langer aan de weg, maar overdonderde recent met haar derde plaat ‘Total Tajine’, een in Servië opgenomen dubbelaar met 100 minuten kopergenot. Vetex, in 2004 ontstaan in een loods van het gelijknamige textielcomplex in Kortrijk, put uit balkantradities, maar in haar sublieme instrumentale stoofpot hoor je ook flarden afrobeat, rumba, ska, tarantella en Belgische en Noord-Franse fanfareharmonieën. Soms intiem en melancholiek, meestal opzwepend met de balkanvlam in de pijp.

Vetex is niet alleen het meest swingende blaasorkest van België, maar kan zich qua grooves ook meten aan de beste brassbands van de Balkan!